Schaduwspel LOGO

Documentaire en dagboeken Martien van de Weijer

Het scenario voor de film Schaduwspel was voornamelijk gebaseerd op de herinneringen van verzetsmensen Bim van der Klei en Hans Gerritsen. Van de laatste, de jongste deelnemer aan de verzetsgroep, hebben we altijd verondersteld dat hij het enige nog in leven zijnde lid was, maar onlangs kwamen we er achter dat ook Martien van de Weijer nog leeft. Martien speelde in Schaduwspel m.n. een belangrijke rol in de beelden van de overval op het gemeentehuis van Haaren.

Martien van de Weijer

Oisterwijk In Beeld -niet te verwarren met Oisterwijk Verbeeld(t)- maakte enige tijd geleden al een serie documentaires over een aantal leden van de verzetsgroep. Nu is door hen een documentaire gemaakt over Martien van de Weijer, gebaseerd op zijn oorlogsdagboeken. Deze documentaire, met de titel “Ik wilde die Duitsers weghebben”,  wordt op zaterdag 5 mei in cultuurcentrum Tiliander gepresenteerd. Tevens worden de dagboeken van Martien van de Weijer, gebundeld en door historicus Ad van den Oord voorzien van aantekeningen en kaderteksten, gepresenteerd. Dit door het Kwartier van Oisterwijk uitgegeven boek kreeg de titel mee “Wij sloegen waar we raken konden”.

 Leuk detail is, dat in de documentaire van Oisterwijk In Beeld enkele fragmenten worden gebruikt uit Schaduwspel, en dat Willem Reith, die in onze film de rol speelde van Martiens broer Frans, dankzij zijn gebleken gelijkenis met de jonge Martien in de documentaire af en toe te zien is als de schrijver van het dagboek.

 Bij de presentatie van documentaire en boek is Martien van de Weijer, inmiddels 94 jaar oud, zelf ook aanwezig. Als ondersteuning van dit feestelijke moment is er ook sfeervolle live-muziek aanwezig. Iedereen is van harte welkom. De aanvangstijd is 14.00 uur, er is geen entree verschuldigd.

 

Bekijk ‘n vorig bericht…

Neem (film)kijkjes achter de schermen van Schaduwspel – KLIK HIER

Archief

Schaduwspel is een productie van Oisterwijk Verbeeld(t) - Alle Rechten Voorbehouden © 2014 - Webdesign door: Wauw Webdesign